Laadukasta kynttilää voi polttaa hyvällä omallatunnolla
Valtaosa suomalaisista kynttilöiden valmistajista käyttää materiaalina elintarvikelaatuista parafiiniä. Sen valtteja ovat hajuttomuus ja hyvä valon läpäisy. Hyvälaatuinen puhdas parafiini täyttää myös tiukat turvallisuus-, terveellisyys ja ekologisuusvaatimukset.
Viime vuosina markkinoille on tullut myös kovetetuista kasviöljyistä, kuten soijasta, valmistettuja kynttilöitä. Niiden on väitetty olevan parafiiniä turvallisempia ja terveellisempiä. Puolueettomissa tutkimuksissa nämä väitteet ovat kuitenkin osoittautuneet perättömiksi.
Laajassa saksalaisessa tutkimuksessa verrattiin parafiinistä, steariinista, soijasta ja mehiläisvahasta valmistettujen kynttilöiden poltossa syntyviä savukaasuja. Niistä kaikista aiheutuu samoja terveydelle haitallisia epäpuhtauksia, ja suunnilleen yhtä paljon. Määrät ovat kuitenkin hyvin pieniä. Ne ovat lähellä analyysimenetelmien tunnistamisrajoja ja vain pieni murto-osa tiukimmistakin terveydellisistä raja-arvoista.
Materiaalista riippumatta hyvälaatuisten kynttilöiden polttaminen ei aiheuta terveydelle vaarallisia epäpuhtauksia. Runsas hajusteiden käyttö kynttilässä lisää epäpuhtauksien määrää, mutta hajustettujenkaan kynttilöiden poltossa ei ole todettu raja-arvot ylittäviä pitoisuuksia.
Kynttilän savuttamiseen vaikuttaa etupäässä sydänlanka ja polttoympäristön vetoisuus. Liian paksu sydänlanka savuttaa vedottomassakin ympäristössä, mutta veto lisää kaikkien kynttilöiden savuttamista. Oikein mitoitettu ja hyvälaatuinen sydänlanka ei juuri savuta, ja sitä ei tarvitse välillä lyhentää. Jos kynttilä savuttaa liikaa, voi sydänlangan lyhentäminen noin 7 milliä pitkäksi auttaa.